Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

22. 7. 2022 · PharmDr. Hana Vondrušková · 8 minut čtení

Dostat úžeh není v horkých a slunečných letních dnech vůbec těžké. Úpal nás však může potkat nejen v létě, ale také při dlouhé cestě v přeplněných dopravních prostředcích nebo při pobytu v prostorách, kde je velké horko.

Rozdíly mezi úžehem a úpalem

Jak se úpal a úžeh od sebe liší? Není to totéž, ale přesto mají jedno společné – vznikají působením vysokých teplot. Úžeh vzniká působením přímého slunce, úpal působením horka (nevětrané přehřáté místnosti, dopravní prostředky, sauna, tělocvična…)

Kdo je úžehem a úpalem nejvíce ohrožen?

Úpalem a úžehem jsou nejvíce ohroženy malé děti, lidé nad 65 let a obézní lidé. Přehřátí organismu se ovšem týká i zcela zdravých lidí -  hrozí např. při intenzivních sportovních aktivitách v parném počasí i tělocvičně, zejména nedbáme-li na dostatečný pitný režim. Pravděpodobnost přehřátí organismu způsobují také některé léky (léky zužující cévy – vazokonstriktory, léky ke kontrole krevního tlaku, diuretika, antidepresiva, antipsychotika) nebo konzumace alkoholu.


Co je to úžeh?

Úžeh (lat. insolatio, helioplexis), je přehřátí organismu, které vzniká při pobytu na přímém slunci. Projevuje se většinou až několik hodin po pobytu na slunci, například v noci. Úžeh je často je doprovázen spáleninami kůže od slunce.

Co je to úpal?

Úpal (lat. siriasis) je přehřátí organismu, k němuž může dojí i bez přítomnosti slunečního záření. Pokud je tělo dlouhodobě vystaveno vyšším teplotám, například v autě nebo v nevětrané místnosti, může dojít k přehřátí a ztrátě tekutin. Pokud  se tělo již nezvládá ochlazovat, teplo šíří všemi orgány a způsobuje příznaky úpalu.

Jak se úžeh a úpal projevují?

Příznaky úžehu a úpalu jsou velmi podobné, při úžehu se mohou projevit až se zpožděním, např. v noci po oslunění. Zda se jedná o úžeh či úpal pak vyvozujeme podle okolností, které problémy s přehřátím organismu vyvolaly.


Hlavními příznaky úžehu jsou:

  • malátnost
  • bolest hlavy
  • zvýšení tělesné teploty
  • nevolnost
  • zvracení
  • spáleniny kůže od slunce
  • Příznaky úpalu

Hlavními příznaky úpalu jsou:

  • nevolnost
  • zvracení
  • bolest hlavy
  • zrychlený tep
  • zrychlené dýchání
  • v některých případech horečka
  • zmatenost
  • závratě

Stav při přehřátí organismu se může rychle zhoršovat až do bezvědomí s křečemi a rozvojem šoku. V tom případě je samozřejmě nutné volat záchrannou službu.

Úpal a úžeh u dětí

Příčiny a projevy úpalu a úžehu jsou u dětí stejné jako u dospělých – bohužel děti jsou k přehřátí organismu náchylnější, zejména ty nejmenší. Dodržujte proto pečlivě zásady bezpečného pobytu na slunci a na riziko přehřátí nezapomínejte ani v jiných situacích, zejména při cestách v dopravních prostředcích. Pro malé děti může mít přehřátí organismu fatální následky. Nikdy nenechávejte dítě samotné v zaparkovaném autě, i když si chcete jen na chvilku odběhnout. Dbejte také na vhodné oblečení, děti neoblékejte nadbytečně.

Jaká je první pomoc při úžehu a úpalu?

  • Člověka trpícího úžehem nebo úpalem uložte na chladné, stinné a dobře větrané místo.
  • Svlékněte nadbytečné oblečení.
  • Položte jej a podložte mu nohy.
  • Ochlazujte tělo aktuálně dostupnými prostředky. Přikládejte chladné obklady na hlavu a zátylek, můžete i na tělo, např. na třísla a podpaží. Pomůže také vlažná sprcha nebo omývání houbou.
  • Doplňte tekutiny – nápoje podávejte vlažné, nikoliv ledové, po doušcích. Vhodnější než voda jsou iontové nápoje, minerální voda nebo lehce oslazený studený čaj.
  • Neustále sledujte stav postiženého, nepřetržitý dozor je důležitý zejména u dětí.
  • V případě těžších problémů vyhledejte lékařskou pomoc.

Co na úpal nebo úžeh použít?

Při úpalu a úžehu můžete využít několik typů přípravků, které pomohou nepříjemný stav zvládnout:

  • Pokud je potřeba a nehrozí zvracení, můžete podat léky proti bolesti hlavy.
  • Spálenou pokožku můžete ošetřit přípravkem na spáleniny, např. panthenolem ve spreji s chladivým a zklidňujícím účinkem (Dr. Max Panthenol Spray) nebo krém na spáleniny s kyselinou hyaluronovou (Bionect) apod.
  • K doplnění tekutin můžete využít rehydratační roztok.
  • K chlazení organismu využijete gelové polštářky, které vydrží studené výrazně déle než klasický obklad (Heltes Gelový obklad, apod.).

  • Dr. Max ORS

    10 sáčků
    Rehydratační kúra při průjmových onemocněních a častém zvracení.
  • Dr. Max Hot&Cold Therapy

    termopolštářek 1 ks
    4.9
    (8)
    Chladivý a hřejivý gelový polštářek pro přirozenou úlevu od bolesti.
  • 5.0
    (1)
    Jemně chladí, zklidňuje a regeneruje zarudlou a sluncem podrážděnou kůži.
  • Belodex

    pěna 150 ml
    Péče o sluncem nebo mrazem podrážděnou pokožku. S 5% panthenolem.

    Jak  předcházet úžehu a úpalu

    Přehřátí organismu rozhodně nepodceňujte – může vést k poškození vitálních orgánů a úmrtí. Abyste se úpalu a úžehu vyhnuli, dodržujte proto následující opatření:

    Dbejte na dostatek tekutin – minimálně je třeba vypít 8 sklenic vody denně.
    V letních měsících omezte pohyb na přímém slunci, zejména mezi 10-15 hodinou, kdy je záření nejintenzivnější.
    Chraňte pokožku pomocí opalovacích přípravků s dostatečným UV faktorem, tj. SPF 30.
    Noste vhodné oblečení – volné, z přírodních materiálů, ideálně světlých barev.
    Nezapomínejte na pokrývku hlavy a sluneční brýle.
    Při delších cestách v autě si dělejte pravidelné přestávky na provětrání, ideálně u klimatizované čerpací stanice. Kojence během přestávky na chvíli „vysvoboďte“ z autosedačky.
    Pořiďte si domů větrák nebo klimatizaci.
    V parných letních dnech pomůže k ochlazení a osvěžení vlažná sprcha nebo koupel.
    Pokud je velké horko, neprovozujte fyzicky náročné aktivity.
    Pokud cestujete do zemí s horkým klimatem, dopřejte si pár dnů na aklimatizaci, než se pustíte do náročnějších aktivit.
    V horku nepijte alkohol a slazené nápoje.




    Články k tématu Úžeh a úpal - příznaky a první pomoc

    • Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      Aby slunce bylo vždy jen přítelem

      · 8 minut čtení
      S blížícím se létem a stále teplejším počasím začínají na naši pokožku působit sluneční paprsky stále intenzivněji. Jak se před sluncem chránit a podle čeho se řídit při výběru opalovacího krému či opalovacího mléka, vám poradíme v našem článku.
    • Betakaroten jako sluneční štít

      Betakaroten jako sluneční štít

      · 5 minut čtení
      Také máte na jaře a v létě větší chuť na mrkev či rajčata, na které jste si v zimě ani nevzpomněli? Tělo vám tak možná dává nenápadně najevo, že potřebuje více beta karotenu. Beta karoten je důležitý provitamin vitaminu A, který přispívá ke zdraví pokožky a zároveň ke krásnému opálení.
    • Jak postupovat při spálení pokožky

      Jak postupovat při spálení pokožky

      · 7 minut čtení
      Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví důležité. Slunce má však i svou odvrácenou stranu, bez náležité ochrany pronikají paprsky hluboko do pokožky a mohou způsobit její poškození. Pokud dojde ke spálení pokožky, je nutné ji co nejdříve ošetřit. Poradíme vám, jak na to.
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále a po složení rigorózní zkoušky v roce 2018 jsem získala akademický titul PharmDr. Poradenství v lékárně považuji za nedílnou součást zdravotní péče. Často se v lékárnách setkávám se situacemi, kdy pacient se svými zdravotními obtížemi nechce/nemůže navštívit lékaře. A v tuto chvíli zastoupí odborné poradenství lékárníci. Můžeme tak pomoci zachytit nejen rané počátky onemocnění, ale též poradit s efektivní samoléčbou tak, aby v lehčích případech ani žádná lékařská pomoc nebyla nutná.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Hana Vondrušková
    PharmDr. Hana Vondrušková
    Jsem absolventkou magisterského studijního oboru Farmacie na Univerzitě Karlově v Hradci Králové. Jelikož se farmacie stala kromě budoucího povolání zároveň i mým koníčkem, pokračovala jsem po „státnicích“ ve studiu dále...
    Číst více od autora